נאש דידאן - ברוכים הבאים לאתר הקהילה!
the nash didan עדת הנאש דידן
לוגו נאשדידן nashdidan logo
נאש דידן > המנהגים > מתכונים
28.07.2017 English
 
 
 
המנהגים - ראשי מתכונים סיפורים עממיים

המתכונים (לחצו על שם המתכון על מנת לאתרו במהירות):
דולמה (שרה א.),   כיפתה (חווה ד.),   ג'אג'ה (אמנון),   דולמה מאשכה,   גארדול,   טוטמג'אי (אייל),   עוגת קישמישיני,   אוסידו (לאה),   ק'ליה וק'ווארמה לפסח (סבים),   שיפתה (סבים),   מעאשה סמוכה (שולמית ע.),  
מרק אגוזים (משה ח.),   קלג'וג' (לירון),   מרק צ'כרתמה (פינחס),   מרק הרקרון (פינחס),   בשל רזה (פינחס),   שונות  

דולמה

מתכון ל-5 אנשים

קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? דקות
המצרכים:

כ 60 עלי גפן כבושים
2 וחצי כוסות אורז
2 בצלים
כפית כורכום
20 עלי נענע או שמיר
מלח

ההכנה:

הכנת המלית:
לרחוץ את האורז היטב ולשים בקערה
לחתוך את הבצל לקוביות ולטגן. בסוף הטיגון להוסיף כפית כורכום, להוסיף על האורז ולערבב.
לחתוך את הנענע לקערה ולהוסיף מלח.

לוקחים עלה גפן שמים כף שטוחה מהמלית, ולגלגל לשים בסיר 3 שכבות אחד על השני.
להכין מים עם מעט מלח ושמן, לשפוך לסיר עד שיכוסו 3 השכבות.
לבשל כ 25 דקות.

להגשה - מטגנים קוביות בצל מ 3 בצלים ומוסיפים כף שטוחה כורכום, 4 גביעי יוגורט.
לחמם מעט. להגשה שמים לכל אחד יוגורט על הממולאים ועל זה כף בצל מטוגן או שום טרי כתוש.

בתיאבון!

תודה לשרה א.!
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

כיפתה

(אורמיה)


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - 5 שעות
המצרכים:

חצי קילו בשר עוף טחון
חצי קילו בשר בקר טחון
2 בצלים מגוררים
כוס אורז שטוף
1 ביצה
מלח, פלפל גרוס טרי
1 כף אבקת מרק עוף
2 כפות פפריקה מתוקה
1 שקית קמח מצה (250 גרם)
100 גרם מרגרינה חתוכה לקוביות קטנות

למרק
כוס וחצי גרגירי חומוס מושרים בהרבה מים למשך לילה שלם
6 כוסות מים
1 כף אבקת מרק עוף
1 כף כורכום
100 גרם מרגרינה

ההכנה:

מערבבים את כל החומרים למעט המרגרינה לתערובת אחידה
יוצרים כ – 30 כדורים כשבמרכזו של כל כדור קובית מרגרינה אחת - לא להדק יותר מדי
ניתן להקפיא חצי מהכדורים לבישול בעתיד
מסננים את גרגירי החומוס, משרים בסיר מלא מים, מרתיחים, מסננים שוב ושוטפים היטב.
מרתיחים בסיר את ששת כוסות המים עם אבקת המרק.
מוסיפים את גרגירי החומוס ומבשלים על אש קטנה כחצי שעה.
מוסיפים את כדורי השיפתה, הכורכום והמרגרינה ומרתיחים.
מכסים חלקית ומבשלים כ – 4 שעות על אש קטנה מאוד או על פלטת שבת .

הגשה שתיים או שלוש קציצות בקערת מרק עם מעט מרק וגרגירים (לא מרק סמיך, יותר כמו רוטב)
בצלחת נפרדת מגישים אורז לבן.

בתיאבון!

[הערת האתר – הקציצות של חוה מדהימות בטעמן, מניסיון. סביר להניח שלא כל מי שינסה את המתכון יקבל תוצאה דומה... צורת ההגשה וההכנה משתנים בין המשפחות.]

תודה לחוה ד.!
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

ג'אג'ה


קלות הכנה:   1 מ - 10
זמן הכנה:   כ - 30 דקות
המצרכים:


ההכנה:

לבנה + פלפל ירוק קצוץ + עלי שמיר + מעט פלפל ירוק חריף (אופציה) קל להכנה וטעים להפליא !
בתיאבון!


תודה לאמנון!
התווסף 17/02/2008
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

דולמה מאשכה


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? דקות
המצרכים:

כוסברה
נענע
שמיר
וכיוצ"ב מה שאוהבים...
מלח
פלפל
שמן
וכמובן עלי גפן
אורז עגול
בצל
ירק

מצרכים לרוטב
לבן ושום כתוש
ההכנה:

חותכים את הבצל לחתיכות קטנות ומטגנים עד להזהבה
חותכים את הירק קטן ככל האפשר
שוטפים שתי כוסות אורז
מערבבים הכול ביחד מוסיפים מלח פלפל לפי הטעם ומעט שמן

לאחר מכן עושים את הדולמה - לוקחים עלה גפן, שמים כף מהתערובת ומגלגלים יפה ושיהיה סגור מכל הכיוונים
מסדרים יפה בתוך סיר, מוסיפים שתי כוסות מים ושמים על אש קטנה לכ- 45 דקות.
בינתיים מכינים את הרוטב, שהוא מורכב מלבן ושום כתוש.
את הרוטב מוזגים על הדולמה לאחר ששמנו בצלחת.

בתיאבון!


לחצו כאן כדי לחזור למעלה

גארדול


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? דקות
המצרכים:

לכל שתי כוסות אורז מוסיפים 3 יוגורט.
ההכנה:

שמים בסיר את האורז היוגורט
מוסיפים כוס מים ומלח לפי הטעם
מערבבים כל הזמן עד לרתיחה.

מחכים עוד 10 דקות נוספות ומגישים
בצלחות ובמרכזן שמים קובייה של חמאה .

בתיאבון!


לחצו כאן כדי לחזור למעלה

טוטמג'אי


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? דקות
המצרכים:


ההכנה:

מבשלים מקרונים באופן רגיל , העניין הוא שבסוף מעין רוטב שהבסיס שלו הוא יוגורט וכמות היוגורט נקבעת לפי כמות המקרונים.
לדוגמא - על חבילה של 400 גרם יש להוסיף שני יוגורט. ליוגורט אנחנו מוסיפים לפחות שני שני שום ורצוי יותר כל אחד לפי טעמו האישי ובמחבת נפרד מטגנים בצל קצוץ.

להגשה את הבלילה של היוגורט עם השום מערבבים עם המקרוני ועל המקרונים שמים מהבצל המטוגן

בתיאבון!

תודה לאייל מראשל"צ!
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

עוגת קישמישיני

קישמיש - צימוקים
רולדה לאירועים חגיגיים ולאנשים שאוהבים...

קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? דקות
המצרכים:

החומרים להכנת הבצק-
קילו קמח פחות כוס
שתי מרגרינה
רבע כוס סוכר
כוס מיץ תפוזים
אחת שקית אבקת אפיה
אחת שקית סוכר וניל
שליש כוס שמן

החומרים למלית-
קופסת ממרח תמרים
250 גרם אגוזים קצוצים
100 גרם צימוקים כהים ומתוקים
כף קינמון
חצי כפית שטוחה של ציפורן
וחמש כפות סוכר

ההכנה:

הכנת הבצק: אופן ההכנה - ללוש היטב את כל המרכיבים יחד עד להיווצרות בצק חלק גמיש ויפה כמו שהנאש דידאנים אוהבים.
הכנת המלית: יש לערבב את כל החומרים פרט לממרח התמרים

לחלק את הבצק לארבע לרדד לעלה בעובי חצי סנטימטר על משטח משומן.
למרוח רבע ממרח התמרים על הבצק ולפזר רבע מהתערובת, ולגלגל לרולדה, לאפות בתנור שחומם מראש בחום של 180 מעלות.

ההגשה - יש לפזר אבקת סוכר לאחר האפייה או למרוח את הרולדות בחלמון ביצה טרוף עם מעט מים לפני האפייה. לאחר שהרולדות התקררו מעט יש לחתוך פרוסות בעובי שני סנטימטר.
בתיאבון!


לחצו כאן כדי לחזור למעלה

אוסידו

מתכון לקילו

קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? דקות
המצרכים:


ההכנה:

שמים מחבת על האש
שמים חבילת מרגרינה תירס
מחכים שהמרגרינה תימס - לא להרתיח
שמים חצי קילו קמח במרגרינה ומערבבים עד שנהיה חום ( שלא יישרף)
שמים את התערובת בצד.

לוקחים סיר קטן
שמים על האש , שמים בפנים כוס סוכר ומערבבים עד שימס
מוסיפים 2 כוסות מים עד שיהיה גוש מחכים שימס

לוקחים את התערובת מהמחבת ושופכים בתור הסיר עם הסוכר
מערבבים טוב שלא ייווצרו גושי קמח
את כל הכדור הזה שנוצר מניחים שיתקרר מחלקים לחתיכות או עושים כל מיני צורות ואוכלים.

בתיאבון!

תודה ללאה, סבתא של ליאן!
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

ק'ליה וק'ווארמה

(ואן)


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - 5 שעות
המצרכים:

לק'ליה
בשר בקר - 5 קילו
שומן כבש
מלח גס

לק'ווארמה
ביצים - 5
5 - תפוחי אדמה
עלי נענע
מלח ופלפל לפי הטעם
בצל ירוק
ק'ליה לפי הטעם

ההכנה:

חותכים את הבשר לחתיכות גדולות
שוטפים את הבשר והשומן מסננים את הכל
מוסיפים מלח גס 1/2 כוס
מפזרים מעל ומשאירים לילה וחצי במקרר
את השומן שמים מתחת לבשר בסיר גדול ומבשלים כ - 3 או 4 שעות
הוא סופג את המים ואחרי 1/2 שעה מוסיפים 2 כוסות מים חמים.
מבשלים לאט לאט, מערבבים מדי פעם
כשספג את כל המים והשומן מתחיל לבעבע, מוציאים את המכסה ומשאירים עוד כ - 1/2 שעה
נשארים בסביבה... ואז מורידים מהאש.
(הכמות מספיקה לכמה ימים)

הק'ווארמה
מערבבים את תפו"א המבושל, הביצים הקשות ושאר התבלינים והחומרים
מוסיפים חצי מכמות הק'ליה שהכנו או פחות
מגישים עם מצה לחה או יבשה לפי הטעם
אין צורך בסכו"מ...

בתיאבון!


תודה לסבים!
התווסף 13/04/2008
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

שיפתה

(ואן)
מתכון ל - 6 סועדים


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - 5 שעות
המצרכים:

בשר טחון - 1/2 קילו
כוס בורגול דק
כוס אורז
בצל קצוץ
גמבה 1
פלפל ירוק 1
מלח לפי הטעם
פלפל שחור

ההכנה:

מנקים את הבורגול והאורז, מערבבים וטוחנים במטחנה
מערבבים ולשים היטב עם הבשר הטחון
יוצרים עיגולים
מוסיפים מים
מוסיפים כורכום
בישול איטי לכמה שעות בסיר.


בתיאבון!

shifte שיפתה
תודה לסבים!
התווסף 13/04/2008
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

מעאשה סמוכה

שעועית אדומה
(נק'אדה)


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? שעות
המצרכים:

ההכנה:

מכינים את השעועית האדומה בדיוק כמו שעועית רגילה רק שלאחר שהיא מוכנה מועכים אותה עם מכשיר של פירה ומוסיפים כמות מכובדת של שום כתוש וכמובן "פורצוק" (חתיכות לחם קשה) יש להגיש חם מתאים לימי החורף הקרים

בתיאבון!


באדיבותה הרבה של שולמית עזר בת למשפחת אגאג'ן ואסתר כהן
התווסף 16/06/2008
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

מרק אגוזים

מתכון מסורתי לערב כלולות


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? שעות
המצרכים:

250ג' אגוזי מלך(קלופים וקצוצים דק)
2 ביצים
25 ג' מרגרינה
1/2 1 כפיות כורכום
1 כף קמח
חצי כוס דבש
סוכר לפי המתיקות הרצויה
6-8 כוסות מים

ההכנה:

1. ממיסים בסיר את המרגרינה, מוסיפים את האגוזים ומשחימים.
2. מוסיפים את הקמח ומערבבים עד לקבלת צפוי מושלם של האגוזים. מוסיפים ביצה טרופה אחת, המהולה במעט מים לסיר ומערבבים במהירות.
3. בהמשך להכניס את יתר המרכיבים למעט ביצה אחת.
4. להרתיח, להוריד לאש נמוכה למשך רבע שעה.
5. לקראת סיום התהליך יש להעלטות את האש ולהרתיח, לטרוף את הביצה הנותרת במעט מים, ולהזליף תוך בחישה מתמדת למניעת גושים.
6. לטעום ולהמתיק לפי הטעם האישי.


בתיאבון!


תודה למשה חנקין
התווסף לספר האורחים 21/06/2008
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

קלג'וג'


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? שעות
המצרכים:

יוגורט (חמוץ כמובן)
2 כפות גבינה לבנה
כורכום
מרגרינה
ביצה
מלח

ההכנה:

1.מניחים בסיר את היוגורט + גבינה + שתי חתיכות לחם (בכדי שלא יווצר קרום או החמצה של היוגורט) + מלח לפי הטעם ומחממים תוך כדי בחישה. אין להפסיק את הבחישה בכל זמן החימום. (זה היוגורט המסורתי שלנו לכל המאכלים).
2. מכינים חביתת עין (לא מבושלת משני הצדדים), כמובן עם הרבה מרגרינה :)
3. ממיסים בסיר קטן\פנג'אן כורכום עם מרגרינה.
4. מניחים בצלחת קעורה את היוגורט, עליו מניחים את חביתת העין ומעל מפזרים מרוטב הכורכום.
* אימי אומרת כי סבתי הייתה מכינה את זה גם עם בצל מטוגן מעל.


בתיאבון!


תודה ללירון
התווסף לספר האורחים 24/06/2008
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

מרק צ'כרתמה


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? שעות
המצרכים:

1 בצל
1 חציל
2 חבושים או 2 תפוחי עץ חמוצים
5 עגבניות
3 כפות רסק עגבניות
2 כוסות מים
קורט מלח
2 כפות מרק עוף

ההכנה:

1.מטגנים קצת את הבצל בשמן
2. חותכים את הירקות והפירות לקוביות, מוסיפים לבצל
3. מוסיפים את המים והתבלינים
4. מבשלים כשעה

אוכלים את המרק עם לחם בפנים או מוזגים מהמרק על אורז לבן.

בתיאבון!


תודה לפינחס!
התווסף לספר האורחים 05/08/2008
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

מרק הרקרון

מתכון ל - 6 איש

מרק לליל פסח


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? שעות
המצרכים:

3 תפוחי אדמה
זר סלרי
כף שומן מהק'ליה
קורט מלח
פלפל שחור לפי הטעם
5 ביצים
8 כוסות מים
3 גזרים למי שאוהב

ההכנה:

1.מקצצים את הירקות לקוביות
2. שמים בסיר יחד עם הסלרי וקצת פלפל שחור ומלח
3. מרתיחים למשך 30 דקות על אש בינונית
4. כשהמרק מבשיל טורפים את הביצים ומוספים למרק
5. מבשלים למשך 5 - 10 דקות נוספות עד רתיחה נוספת

מספר פינחס בן יחזקאל: "מאחר ואכלנו כבר בשר ושאר דברי ברכה, אמא נהגה לתת מרק קל שיעכל האוכל שאכלנו. בברכות קוראים למרק הזה הרכרון (Herkarun)"

בתיאבון!


תודה לפינחס!
התווסף לספר האורחים 13/08/2008
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

בשל רזה

מתכון ל - 4 איש

לימי הקיץ החמים


קלות הכנה:   ? מ - 10
זמן הכנה:   כ - ? שעות
המצרכים:

כוס אורז
חבילה של עלי סלק ירוקים - יש בשפע בשווקים
לתערובת - לבן, גבינה רזה, שמנת, לימון, שום ושמן זית
ההכנה:

1. מקצצים את עלי הסלק ושמים יחד עם האורז
2. שמים על האש כעשרים דקות עד חצי שעה ונותנים לזה להתקרר
3. מכינים לבן, עם גבינה רזה, שמנת, קצת לימון, שום (לפי הטעם) ושמן זית
4. שמים את התערובת על האורז עם עלי הסלק
5. אוכלים עם פלפל חריף למי שאוהב


בתיאבון!


תודה לפינחס!
התווסף לספר האורחים 6/09/2008
לחצו כאן כדי לחזור למעלה

מושגים שונים

. מרק לאפה-מרק גרגרי חומוס נפלא
. גיז"ניש -כוסברה
. צ"אי דישלמו-תה עם קוביות סוכר
.פארצ"וקה-חתיכות לחם במרק
דולמה-ירקות ממולאים באורז ולפעמים
בבשר עם כוסברה ותבלינים מיוחדים מבושלים ברוטב אדום
פשאלו-מרק ירקות עם פסטה ולבן
כיפתה-קציצות כופתאות עם בשר עוף ובקר טחונים עם חומוס (ראה תמונה)
פשאל חלבה- אורז עם חלב טעים מתוק עם סוכר
צ'חרטמה-מרק עגבניות עם מלא ירקות
דפדושה- חביתה עם דבש
זירדוש-תערובת שקדים עם דבש

מאכל שלנו של יום כיפור- מרק שוהו עם חורטמונה-שזה מרק צהוב עם חומוס ...
ועוף עם מלא זרדצ'יוה(כורכום)

מאכלים מיוחדים לפסח

ק'ליה-שזה בשר בקר שאוכלים אותו בפסח עם שילוב של תפוח אדמה מרוסק וביצה עם ק'ליה וחזרת
ונענע על מצה ...!! [והכל ביחד נקרא ק'ווארמה...]

פישקה חילייה-בשר צלי משומר בשמן .
פישקה בעה-סלט של חתיכות פישקה , ביצים,תפ"א,נענע,
באלולו,בלולה-מרטיבים מצה ומגלגלים בפנים את הסלט פישקה באעה
שיפתה-מכינים בפסח ללא תבלין כורכום

מצוות אכילת כרפס

נאשדידן לא מטבילים את הכרפס במי מלח אלא לוקחים מלפפון כבוש שהוא עצמו נמצא במי מלח
ואוכלים יחד איתו את הכרפס.

מאכלים לשבת

מאעשה-חמין לשבת,פחות סמיך מהרגיל עם חתיכות בשר צלי ותפוחי אדמה.
צ"חורטמו-רוטב לאורז עשוי משעועית ירוקה עם בשר מבושל ברוטב אדום.
צ"כצ"יכו-אורז מיוחד עם תחתית תפ"א.
שיפתה-כדורי בשר טחון מתובלים במרק צהוב
לחצו כאן כדי לחזור למעלה



עוד מתכונים להורים וילדים ניתן למצוא באתר איטלולא.

 


ניווט באתר
 
עמוד הבית
העדה
מפות ותמונות לווין
הבלוג: מאמרים
אורמיה - על העיר
המנהגים
מתכונים
סיפורים עממיים
ניסן אביב
השפה
ארמית - סקירה
פתגמים וביטויים
מילון נאש-דידן
קטעי קול
תמונות
שורשים
כיצד מתחילים?
עזרה וקישורים
משפחות ואנשים
ספר הקהילות
המלצות
צרו קשר
ספר האורחים
הספר הישן
צרו קשר

פרוייקטים
 
ספר הקהילות
ניסן אביב
הבלוג



חיפוש באתר



מבקרים
מאז 1/1/2008






תגיות - נשדידן, נש דידן, נאשדידן, נאש דידן, נשדידאן, נש דידאן, נאשדידאן, נשטידן, נשתידן רשימת תגיות,
© 2007-2012 עורכי האתר והכותבים        עיצוב ותכנון האתר ע"י מיכה דמירל